2013. augusztus 6., kedd

Zöldséges "tészta" thai stílusban


Ez egy olyan fogás, amit főtt étel ihletett.
Ha az elkészítésekor kicsit jobban eltérünk a 80/10/10-es irányelvektől, és több fűszert adunk hozzá, akkor nyers vendéglátó fogásnak is nagyon alkalmas.

Hozzávalók
sárgarépa
kaliforniai paprika
szárzeller
gomba
(zöld)hagyma
A felhasznált zöldségeket kedvünk szerint variálhatjuk, el tudom képzelni pl. fehérrépával, céklával, káposztával, kínai kellel, karfiollal, brokkolival vagy spárgával kiegészítve.
Pácoláshoz citrom vagy lime, nem szigorú 80/10/10-en esetleg szójaszósz. (Az étel "sósságát" elvileg a zeller és az aszalt paradicsom erősíti fel, de sóhoz szokott ízlelőbimbóknak ez kevésbé domináns).
A "tésztá"-hoz cukkini vagy uborka.
A szószhoz kókuszdió húsa, (kókusz)víz, gyömbér.

Ebéd után néhány órás aszalással készülünk elő ehhez a vacsora fogáshoz: szeletelt gombát, csíkokra vágott zöldhagymát vagy karikákra vágott édes hagymát, felcsíkozott paprikát és szeletelt paradicsomot teszünk az aszalóba (mostanában a napra, de akkor már reggel kirakjuk a zöldségeket). A gomba várhatóan hamarabb szárad, így azt érdemes figyelni, és hamarabb kivenni.
A vacsora előtt egy-két órával a többi zöldséget éles kés, julienne vágó (hipermarketekben és konyhás szakboltokban kapható; a legolcsóbb verzió nem vált be, mert nem elég éles, nehéz használni, és mivel tépi a zöldséget, szép sem lesz; de a középkategóriással már tudtunk dolgozni), esetleg spirálvágó (http://juicers.hu/lurch-spiral-vago-keszulek/#more-1464) segítségével gyufaszálra vágjuk. Utána hozzákeverjük az aszalt hozzávalókat, a paradicsomot kisebbre vágva, a hagymát karikáira szedve. Lime-ot vagy citromot facsarunk rá, és bemasszírozzuk, hogy kicsit megpuhítsa a hozzávalókat.
Félretesszük, és amíg áll, felvágjuk az uborkát/cukkinit tésztának. Most is használhatunk kést, julienne- vagy spirálvágót, de szélesebb csíkokat készíthetünk hámozóval is. Ha uborkából csináljuk, akkor meg fog maradni a belső, lédúsabb magos része. Ezt megehetjük magában vagy leveshez, zöldturmixhoz adhatjuk. Ha cukkinit használunk, akkor zsenge példányokra lesz szükség.
Végül készítünk egy kis szószt kókusztejből (kókuszhúst összeturmixolunk vízzel). Apropó kókusz: rengeteg kókuszvizet ittunk utazásunk során, nagyon finom volt, de nem olyan, mint amilyennek elképzeltem: semmi kókusz íze nem volt. Egyszer viszont sikerült vennünk egy thai kókuszt itthon, és még víz is volt benne. Na, ez az, amit álmaimban kortyolgattam, és még ezután is fogok... Édes, kókuszízű, selymes lé... Visszatérve a szószunkra: reszelt gyömbért is keverhetünk bele. Amúgy a szósz vagy a gyömbér el is maradhat, anélkül is nagyon finom az étel (és zsírmentes).
Tálalhatjuk külön, rétegesen, összekeverve, és zöld saláta ágyon is. A szószt adhatjuk hozzá külön, vagy azzal is összepácolhatjuk a zöldségeket.
Nem lehet eleget csinálni belőle :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése